ROIHUVUOREN KYLÄLEHTI  

Numero 1/2017, sähköisesti

Roihuvuori-Seuran tervehdys, Otto-Ville Mikkelä.

 

2017 05 Seuran tervehdys 

 

 

Muutoksia bussireitteihin

Herttoniemen ja Roihuvuoren joukkoliikenteen bussien linjareitteihin on tulossa muutoksia. 

https://www.hsl.fi/linjastosuunnitelmat/herttoniemen-alueen-linjasto

Osa muutoksista toteutuu tietojemme mukaan maanantaina 13.8.2018, jolloin syksyn aikataulut astuvat voimaan. 

Kooste muutoksista 

 • Linjan 80 päätepysäkki siirtyy Roihupellon teollisuusalueelta Itäkeskukseen syksyllä 2018.  

 • Linjojen 80, 82 ja 83 vuorovälit tihenevät syksyllä 2018. Linjat 80 ja 82 muodostavat tulevaisuudessa tiheän yhteyden Herttoniemestä Roihuvuoren kautta Itäkeskukseen. 

 • Linjojen 79B, 81, 82 ja 83 reitteihin ei tule muutoksia. 

 • Linjat 50 ja 59 eivät jatkossa enää kulje Herttoniemeen asti. Linjojen 50 ja 59 päätepysäkit siirtyvät syksyllä 2018 Herttoniemestä Sompasaareen (eli Kalasatamaan), missä ne palvelevat kasvavaa Kalasataman aluetta. 

 • Linja 79 kulkee jatkossa Suunnittelijankadun sillan ja Laivalahdenkadun kautta samaa reittiä kuin linja 500. Linja 79 siirtyy kulkemaan Linnanrakentajantien kautta jo syksyllä 2017. Suunnittelijankadun kautta bussit ryhtyvät kulkemaan sitten, kun ajoyhteys uuden sillan kautta tulee käyttöön arviolta vuonna 2019.

 • Runkolinja 500 Itäkeskus–Herttoniemi–Pasila–Meilahti–Munkkivuori korvaa tulevaisuudessa bussilinjan 58.   

 • Runkolinja 510 Herttoniemi–Pasila–Meilahti–Otaniemi–Tapiola korvaa jatkossa bussilinjan 551. 

 • Runkolinjat 500 ja 510 kulkevat Herttoniemestä Meilahteen samaa reittiä. Linjat 58 ja 551 muuttuvat runkolinjoiksi 500 ja 510 vaiheittain. Linjoja 58 ja 551 liikennöidään syksystä 2018 alkaen pääosin runkolinjojen reiteillä ja vuoroväleillä, mutta vielä sinisillä busseilla ja vanhoilla linjanumeroilla. Kaluston arvioidaan vaihtuvan oransseiksi runkolinjabusseiksi vuosina 2019-2020, jolloin myös uudet linjanumerot tulevat käyttöön. 
   
 • Herttoniemen alueen yölinjastoon ei tule muutoksia.  

 • HUOM: kaikkien muutoksien ajankohta ei ole tiedossa ! 

 

LINJA 80 

Linjan toinen päätepysäkki siirtyy Roihupellosta Itäkeskukseen, linja kääntyy 13.8.2018. alkaen Lanternasta kohti Itäkeskusta.  

2018 08 reittimuutos

 

Kuvat kopioitu Facebook-keskustelusta. 

Roihuvuoren kirsikkapuut 

Roihuvuoreen on vuosien saatossa istutettu lukuisia kirsikkapuita.
Puita löytyy niin kirsikkapuistosta, japanilaistyylisestä puistosta kuin muualtakin Roihuvuoressa. Alla karttalinkki. 

Vuoden kirsikankukinta 

Roihuvuoren kirsikkapuiden kukintaa on kuvattu vuodesta 2009 alkaen. Kuvaaja vaihtuu vuosittain. Vuoden 2016 kirsikankukinnan kuvasi Pekka Mäkelä. 

Linkki kuvakertomuksiin eri vuosilta: kirsikankukat 
(kuvat Pekka Mäkelä) 

Roihuvuoren Hanami-juhla toukokuussa 2017 

Linkki: tapahtumasivu 

kirsikankukat pekka makela 1

kirsikankukat pekka makela 2

kirsikankukat pekka makela 3

kirsikankukat pekka makela 4

 

 

Suomen Lähikaupan pyörittämä Roihuvuoren SIWA lopettaa kauppansa Roihuvuoressa, osoitteessa Untuvaisentie 2.

SIWA

SIWA:n vuokrasopimusta ei ole jatkettu, joten kauppa joutuu sulkemaan ovensa.
SIWA:n viimeinen toimintapäivä on perjantai 20.11.2015.

Roihuvuoren SIWA on ollut tunnettu siitä, että se on ollut auki aina iltamyöhään asti lähes joka päivä, ja myös pyhäpäivinä.  Autoralli kaupan edessä onkin ollut vilkasta erityisesti pyhäpäivinä.

SIWA:n työntekijät jatkavat ketjun muissa toimipaikoissa, mutta Roihuoresta ei ole löytynyt korvaavaa liiketilaa kaupalle.  Itse liiketilan kohtalosta ei ole Roihuvuori-Seuralla tietoa, toivottavasti liiketilalle löytyy sopiva korvaaja.

Liiketilan omistama HOK-Elanto on lopettanut jopa parinkymmenen SIWA:n vuokrasopimuksen ympäri kaupunkia, joten vaikuttaakin siltä että myös Alepaa pyörittävän liikeketjun tarkoituksena on rajoittaa päivittäistavarakauppojen kilpailua pääkaupunkiseudulla.

Lainaus Kauppalehden uutisesta:
"Suomen Lähikauppa joutuu lopettamaan 16 Siwaa ja neljä Valintataloa, joiden vuokrasopimusta HOK-Elanto ei enää jatka. Osuuskauppa haluaa tilat omaan käyttöönsä, lähinnä uusia Alepoja varten.
Myymälät ovat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla." 

kuvat ja teksti Tapio Linna

Kauppalehden uutinen aiheesta. 

 SIWA

Kaupunkisuunnitteluvirasto (KSV) valmistelee parhaillaan Vartiosaaren osayleiskaavaa. Roihuvuori-seura haluaa ottaa kantaa Vartiosaaren tulevaisuuteen. 

Tuleeko saari säilyttää nykyisellään? Tai tuleeko saarta kehittää kaupunkilaisten yhteisenä virkistysalueena? Vai tulisiko saari ottaa asumiskäyttöön ja rakentaa sinne n. 7 000 uuden asukkaan asunnot?   

Ota kantaa Vartiosaaren kohtaloon ja vastaa Roihuvuori-seuran kyselyyn. 

Lisätietoja ja linkki kyselyyn: 

http://roihuvuori.com/uutisia-ja-tapahtumia-mainmenu-215/rakentaminen-mainmenu-209/2803-mita-tehda-vartiosaarelle

Ortoilmakuva Vartiosaaresta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Jättipalsalmitalkoot jatkuvat Strömsin venesataman lähellä kesällä 2015. Talkkoot seuraavan kerran tiistaina 23.6. klo 17. 

 

JATTIPALSAMI mainos

01 eka DUUNARIT

 

Kesällä 2014 ilmestyi Herttoniemen teollisuusalueelle tilataideteos ilahduttamaan meitä seudulla asuvia. Kyseessä on ”Herttoniemen duunarit” teoskokonaisuus, jonka ovat toteuttaneet taiteilijat Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen.

Teos löytyy Itäväylän, Sahaajankadun ja Linnanrakentajantien rajaamalta alueelta, kiinnitettynä katukilpien päälle. Teoksien materiaalina on ultraluja, säänkestävä ja taipumaton teräs. Laserin avulla leikatut hahmot on lisäksi jauhemaalattu. Taideteoksen on tilannut Helsingin taidemuseo.

Teokset on kuvannut Roihuvuori seuran web-sivulle Pekka Mäkelä.
Jutun kirjoitti Tapio Linna. 

02 toka Duunarit

Lainaus teosta esittelevältä web-sivulta:

”Teoskokonaisuus koostuu lähes kuudestakymmenestä erilaisesta siluettikuvasta, jotka esittävät ihmishahmoja työkaluineen. Teoskokonaisuus levittäytyy ympäri Herttoniemen yritys- ja teollisuusaluetta, jossa on paljon erilaisia ammattiin viittavia kadunnimiä. Jokainen hahmo ”kuvittaa” leikillisesti alla olevaa  kadunnimikylttiä: esimerkiksi Sahaajankadun kyltin yläpuolella on suurta sahaa pitelevä hahmo. Siluettien koko (korkeus noin 25 cm) on suhteutettu katukylttien kokoon. Työkaluineen Herttoniemen duunarit viittaa Helsingin yhden vanhan teollisuusalueen historiaan. Alueella on paljon ammatteihin viittaavia kadunnimiä: hiljakseen hiipuvat ammatit ja niille tyypilliset työvälineet ovat saaneet jokainen oman pienen muistomerkin. Kokonaisuus on sidottu vähäeleisesti osaksi olemassa olevaa ympäristöä.

Ympäristötaiteen säätiö perustelee valintaansa kunniakirjan saajaksi näin:

Herttoniemen duunarit osoittaa erinomaisesti, että myös pienikokoinen ja toteutukseltaan kevyt ympäristötaideteos voi tehdä suuren vaikutuksen rakennetussa ympäristössä. Paikkaa ja sen historiaa ymmärtävä teos on lisäksi hengeltään hauska.  Sarjakuvamaiset hahmot liioiteltuine työkaluineen onnistuvat hienovaraisella huumorilla tuomaan iloisuutta arkeen. Pieni voi olla suurta.  

Herttoniemen duunarit on Helsingin taidemuseon vuonna 2014 tilaama teoskokonaisuus. Sen syntyhistoria liittyy taidemuseon jo vuonna 2008 aloittamaan hankkeeseen, jossa taiteilijat saavat ideoida teoksen itse valitsemaansa paikkaan. 
– Valitsimme Herttoniemen teollisuusalueen teoksen sijoituspaikaksi, koska alue ei ole ilmeisin paikka taiteelle, taiteilijakaksikko Hynninen ja Saarinen kertovat teoksen taustoista.” (http://ymparistotaide.fi/herttoniemen-duunarit)

Linkkejä lisätietoihin:

http://ymparistotaide.fi/herttoniemen-duunarit

http://www.hamhelsinki.fi/en/sculpture/herttoniemen-duunarit-sirpa-hynninen-vesa-ville-saarinen/

http://www.hynninen-saarinen.fi/

Luettelo Helsingin patsaista ja muistomerkeistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Helsingin_patsaista_ja_muistomerkeista

 03 kolmas Duunarit

04 neljas Duunarit

 05 022 Duunarit

 

023 Duunarit

024 Duunarit

025 Duunarit

033 Duunarit

035 Duunarit

042 Duunarit

045 Duunarit

 

059 Duunarit

060 Duunarit

063 Duunarit

064 Duunarit

061 Duunarit

065 Duunarit

067 Duunarit

070 Duunarit

074 Duunarit

 

UUDEN VUODEN ILOTULITUS 

Ilotulitteiden ampumminen on luvallista uuden vuoden aattona ja -yönä klo 18:00 ja 06:00 välisenä aikana. Monet haluavatkin jälleen juhlistaa vuoden vaiHtumista tällä perinteisellä tavalla.

Monien asukkaiden toivomuksesta Roihuvuori-Seura ja Tammisaloseura pyytävät, että ilotulitteiden ampuminen keskitettäisiin Tammisalon ja Roihuvuoren välissä olevalle tekosaarelle, jossa on tarkoitukseen sopiva kenttä.

Uusivuosi kartta

Toivomme, että erityisesti lapsiperheet ja muut halukkaat voisivat kokoontua sinne klo 18:00-20:00 välisenä aikana ampumaan ilotulitteitaan. Myös myöhemmät ampumiset olisi hyvä keskittää tälle alueelle.

Näin lisätään koko alueen turvallisuutta, helpotetaan niiden asukkaiden ja kotieläinten oloa, joita melu häiritsee. Samalla saadaan komeampi ilotulistus, kun ammumme ilotulitteita yhdessä.

 • Ilotulitteita ammutaan omalla vastuulla
 • Ota mukaan omat ampumisalustat
 • Käytä tarpeellisia turvavarusteia (mm. turvalasit) ja huolehdi riittävästä turvaetäisyydestä
 • Älä anna lastesi ampua ilotulitteita yksin
 • Suuntaa raketit vesialueelle - ei yleisille kulkuväylille
 • Vie omat roskasi pois

TAMMISALOSEURA JA ROIHUVUORI-SEURA TOIVOTTAVAT KAIKILLE ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!


 

OMATOIMINEN KITKENTÄ STRÖMSINLAHDEN TERVALEPPÄLUHDASSA

TervaleppälehtoKuka tahansa voi kitkeä jättipalsamia omatoimisesti kunhan erottaa kitkettävän kasvin hennommasta sulkulaisestaan lehtopalsamista.

Kitke jätesäkkeihin, joita löytyy vinossa kasvavan vanhan salavan kolosta. Tyhjennä kitkentäjätteet kasaan ulkoilutien toisella puolella olevan penkin lähelle, josta Stara kuljettaa jätteet pois.

 

    

Tulostettava ohje: pdfOMATOIMISTA_JÄTTIPALSAMIN_KITKENTÄÄ_2014.pdf


roihuvuori50 valk pienKotikaupunkipolut ovat kartalle koottuja kävelyreittejä, jotka esittelevät kaupunginosien historiaa ja nykyisyyttä, luontoa ja kulttuuria, julkista taidetta, arkkitehtuuria sekä merkittäviä henkilöhahmoja. Roihuvuoren kotikaupunkipolun kirjoittavat joukko roihuvuorelaisia kirjoittajia ja hanketta koordinoi kotikaupunkipolkukonseptin kehittänyt Pauli Saloranta.

Roihuvuoren kotikaupunkipolkua varten on tehty alustava kohdekartoitus ja kartta, jotka on julkaistu Roihuvuoren kylälehdessä 1/2014. Kohdeluettelon seuraava versio julkaistaan näillä sivuilla kuten myös valmiit kohdetekstit. Kotikaupunkipolku julkaistaan myöhemmin painettuna vihkosena.

Lisätietoja kotikaupunkipoluista löydät osoitteesta www.kotikaupunkipolut.fi. Jos olet halukas osallistumaan Roihuvuoren kotikaupunkipolun tekemiseen, ole yhteydessä Roihuvuori-seuran sihteeriin Jani Marjaseen osoitteessa jani.marjanen@helsinki.fi.