Taideuutisia

Roihuvuoren taidetta

Roihuvuoresta löytyy monenlaista taidetta, kuten patsaita, ympäristötaidetta, näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

Olemme koonneet tälle sivulle linkkejä ja tietoja erilaisista Roihuvuoressa ja lähialueilla sijaitsevista taideteoksista.  

 

 

vesitorni 

Roihuvuoren vesitornin nimi on "Vesirousku". Torni rakennettiin 1976–1977.
Sen on suunnitellut arkkitehti Simo Lumme. Tornin jalkaan maalatun seinämaalauksen nimi on "kuula" ja se on graafikko Heikki Kuulan suunnittelema. Maalaus valmistui vuonna 2006.

Kuvia vesitornista kesäkuulta 2016. Kuvia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.   

Roihuvuori Water Tower 2011 (Wikipedia)

 

 

Roihuvuoren kirjaston/Porolahden peruskoulun edustalla sijaitsee Taisto Martiskaisen veistos "Kiikkujat"  ("Välitunti"), taideteos on valmistunut vuonna 1964.
Osoite Roihuvuorentie 2.  Lisätietoja Helsingin patsaista.  

Taisto Martiskainen Kiikkujat 1964

 

 

Tuhkimon kylätalo ja Tuhkimonpuisto.
Puistossa aikaisemmin sijainnut puistorakennus purettiin huonokuntoisena.
Entisen rakennuksen paikalle on Roihuvuori-Seura vuokrannut väliaikaisen kylätalon kaupungin avustuksen turvin. Kylätalo maalattiin japanilaisten anime-elokuvien hengessä kesällä 2015. Osoite Tuhkimonpuisto, Tuhkimontie 10-12. 

kylätalo maalaus

 

 

Roihuvuoren kirkko on valmistunut vuonna 1970 (arkkitehti Lauri Silvennoinen). Alttaritauluna on lasimaalaus "Circulum vitae", "Elämän pyörä" (taidemaalari Reino Hietanen). Osoite Tulisuontie 2. 

Kuvia kirkon sisältä.

Roihuvuoren kirkko

kirkko lasimaalaus

 

 

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha valmistui vuonna 1998, se rakennettiin Jukka Toivosen aloitteesta. Toteutus Virve Veisterä (maisema-arkkitehti), Jukka Toivonen (työnjohtaja) ja Kaisu Ilonen (puistosuunnittelija). Osoite Roihuvuorentie 10-18.

Japanilaistyylinen puutarha 2

 

 

Kahvila Rio, vaihtuvia näyttelyitä. Osoite Roihuvuorentie 9 (Roihuvuorentien ja Keijukaistentien risteyksessä, talon takapääty). 

Rio logo

KUVA hannansoppa com 20150419 IMG 7427 

 

Herttoniemen duunarit, ympäristötaideteos Herttoniemen teollisuusalueella (mm. Sahaajankatu, Mekaanikonkatu, Muuntajankatu, Asentajankatu). 

duunarit 1

 

 

Roihuvuoren ala-aste eli "Vuorenpeikontien koulu" valmistui vuonna 1967 arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelemana. Betoniarkkitehtuuristaan tunnetun koulun sisätilojen värisuunnittelu ja taideteokset on toteutettu yhteistyössä kuvataiteilija Anitra Lucanderin kanssa. Koulun peruskorjaus ja saneeraus valmistui syyskuussa 2016. (kuvakertomus). Osoite Vuorenpeikontie 7.  

ScreenHunter 730 Sep. 13 13.04

Roihuvuoren ala-asteen peruskorjauksen ajan (2015-2016) työmaan ympärille pystytetty lauta-aita toimi epävirallisena graffiti-taiteen alustana. Aita purettiin toukokuun lopussa vuonna 2016. 

2016 05 graffiti Pekka Mäkelä

 

 

Roihuvuoren ostarin vieressä Roihuvuorentien ja Tulisuontien risteyksessä sijaitseva kortteli rakennetaan uusiksi. Paikalla sijainnut liikerakennus sekä Roihuvuoren lämmön rakennukset purettiin ja paikalle rakennetaan kolme asuintaloa, joissa sijaitsee myös hieman liiketiloja. Rakennukset valmistuvat vuonna 2018. 

 
Syys-lokakuussa 2016 puretun talon seinille ilmestyi oma-aloitteinen graffiti-näyttely.
Talot on maalattu talon omistajien suostumuksella ennen niiden purkua (juttu). 

 P Makela 4

 

 

Roihuvuorentien ja Tulisuontien risteyksessä sijaitsevan rakennuskohteen puuaidalle järjestettiin rakennuttajan ja Roihuvuori-Seuran tuella graffitimaalauksien kilpailu vuoden 2017 aikana. Valokuvaaja Pekka Mäkelä on kuvannut vaihtuvaa kuvagalleriaa. Linkki kilpailua esittelevään juttuun

Kilpailun voittaja julistettiin syksyllä 2017, artikkeli ja kuvia graffitimaalauksista.  

Kuva Pekka Mäkelä - AITA 3 1 2017 DSC 0012 2 400x200

 

 

Herttoniemi-seuran web-sivuille on koottu katsaus Herttoniemen patsaisiin ja muistomerkkeihin.  

Roihupelto patsas "viesteja tuntemattomille"

 

Rakennuksia Roihuvuoressa

Roihuvuoren rakentaminen "lähiöksi" alkoi 1950-luvun alussa.
Vanhan Herttoniemen ohella Roihuvuori oli maamme ensimmäisiä aluerakentamiskohteita eli lähiöitä. Ensimmäiset talot valmistuivat vuosina 1954 - 1956.

Ennen aluerakentamisen aikaa Roihuvuoressa toimi mm. kauppapuutarha ja alueella oli peltoja ja niittyjä. Vanhempaa rakennuskantaa edustavat yhä edelleen Herttoniemen kartano ja Strömsin kartano.

Marjaniemen siirtolapuutarhan rakentaminen alkoi heti sotien jälkeen vuonna 1945. 

Tälle sivulle on kerätty tietoja ja linkkejä Roihuvuoren rakennuskannasta.   

vesitorni

 

 

Historiaa

Wikipedian artikkeli Roihuvuoresta, palkittu mm. julkaisuvuotensa parhaana suomalaisena wikipedia-artikkelina. Artikkelin kartta, johon on merkitty Roihuvuoren eri kohteita. 

Roihuvuoren nimistö ja kadunnimet.

Webin karttapalveluiden avulla voi seurata alueen muutosta vuosien varrella.   

Helsingin karttapalvelu
- historiallisten karttojen avulla voi seurata alueen kehittymistä, ortoilmakuvat vuosilta 1932-2015 
- vinkki: pidä kartta kohdistettuna Roihuvuoreen ja vaihda vasemman reunan paneelista pohjakarttaa 
- vanhimmat kartat eivät ulotu Roihuvuoreen asti 
- karttapalvelusta löytyy tietoja myös esimerkiksi rakennuksista, kiinteistöistä ja yleiskaavoista sekä asemakaavoista


Helsinki ilmakuvina
- ortoilmakuvat vuosilta 1932-2012, sivulla pystyy portaattomasti seuraamaan alueen muutosta "liukukytkimen" avulla 

 

 

Roihuvuoren mielenkiintoisia rakennuksia

Roihuvuoren vesitornin nimi on "Vesirousku". Torni rakennettiin 1976–1977.
Sen on suunnitellut arkkitehti Simo Lumme. Tornin jalkaan maalatun seinämaalauksen nimi on "kuula" ja se on graafikko Heikki Kuulan suunnittelema. Maalaus valmistui vuonna 2006.  

Kuvia vesitornista kesäkuulta 2016.  

Roihuvuori Water Tower 2011 (Wikipedia)

 

 

Roihuvuoren kirjasto on Arkkitehti Claus Tandefeltin suunnittelema ja se on avattu 15.11.1958.

Helsingin kaupungin säästötoimet uhkasivat kirjaston toimintaa Roihuvuoressa 2010-luvun alussa. Roihuvuori-seuran ja lukuisten aktiivien ansiosta kaupunki luopui aikeista lopettaa kirjaston toiminta Roihuvuoressa. Nyt kirjasto toimii alueen omana olohuoneena, jossa järjestetään monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Kirjastolla toimi myös kahvila Peukaloinen vuosina 2012-2014, kahvila oli Roihuvuori-seuran ja aktiivien vapaaehtoisvoimin pyörittämä. Kahvilan toiminta jouduttiin lopettamaan kirjaston remontin käynnistyttyä. Kirjasto peruskorjattiin vuosina 2014-15. 

Osoite  Roihuvuorentie 2, Helsinki 82. 
- kirjaston Facebook-sivu

kirjasto ulkoa 

 

 

Porolahden peruskoulu koostuu kahdesta eri osasta ja neljästä eri rakennuksesta. Osoite Satumaanpolku 2 ja Roihuvuorentie 2. Artikkeli (kylälehti 2-2013). 

Porolahden peruskoulu

Taisto Martiskainen Kiikkujat 1964

ulkoa 04 

salista 2

salista 1

 

 

Tuhkimon kylätalo ja Tuhkimonpuisto. Osoite Tuhkimonpuisto, Tuhkimontie 10-12.  

kylätalo maalaus

 

 

Roihuvuoren kirkko on valmistunut vuonna 1970 (arkkitehti Lauri Silvennoinen). Alttaritauluna on lasimaalaus "Circulum vitae", "Elämän pyörä" (taidemaalari Reino Hietanen). Osoite Tulisuontie 2.

Kuvia kirkon sisältä. 

kirkko web

kirkko lasimaalaus

 

 

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha valmistui vuonna 1998, se rakennettiin Jukka Toivosen aloitteesta. Toteutus Virve Veisterä (maisema-arkkitehti), Jukka Toivonen (työnjohtaja) ja Kaisu Ilonen (puistosuunnittelija). Osoite Roihuvuorentie 10-18.

Japanilaistyylinen puutarha 2

 

 

Roihuvuoren ala-aste eli "Vuorenpeikontien koulu". Artikkeli (kylälehti 1-2012).

2016-09-09-Roihuvuoren ala-aste_Ruusuvuoren koulu

(kuva Tapio Linna 9/2016).  

Betoniarkkitehtuuristaan tunnettua koulurakennusta pidetään arkkitehtonisesti hienona esimerkkinä Helsingin 1960-luvun koulurakentamisesta. Rakennus valmistui vuonna 1967 arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelemana. Koulun sisätilojen värisuunnittelu on toteutettu yhteistyössä kuvataiteilija Anitra Lucanderin kanssa. Koulun seinillä on myös Lucanderin teoksia. Esimerkiksi koulun ruokasalissa sijaitsee huomionarvoinen seinämaalaus. 

Roihuvuoren ala-asteen koulu on Opintiellä-selvityksen (kaupunkisuunnitteluvirasto 2004:12) mukaan Helsingin 1960-luvun kouluista arkkitehtonisesti korkealaatuisin ja ainoana nostettu arvokkaimpaan luokkaan. 

Rakennus on juuri saneerattu. Kuvakertomus saneeratun koulun esittelytilaisuudesta 9.9.2016. Jutussa mukana kuvia ulko- ja sisätiloista. 

Alkuperäiseen rakennusryhmään kuului päärakennuksen lisäksi entinen terveysasemarakennus, kaksi asuntoa ja oppilaiden ulkokäyttöiset wc-tilat, jotka ovat eri rakennuksissa. Saneerauksessa ainoastaan päärakennus peruskorjattiin.
Muut rakennukset puretaan ja tilalle kaavoitetaan asuinrakennuksia. 
Osoite Vuorenpeikontie 7.

Helsingin uutiset 2013 (juttu)
Talotekniikka 2016 (juttu)
YLE 2013 (juttu)

ala aste

Taideteos roihuvuoren koulu 

 

 

 

Roihuvuoren ostoskeskus on eräs maamme ensimmäisiä ostareita. Se rakennettiin vuosina 1956-59, arkkitehtina toimi Esko Korhonen. Ostari koostuu kolmesta erillisestä rakennuksesta, jotka ovat sijoittuneet väljästi pienen aukion laidoille. Osoite Roihuvuorentie 28. 
- Blogi-kirjoitus ostarista. 

ostari 1

ostari 2

 

 

Herttoniemen kartano on perustettu jo 1400-luvulla. Nykyinen päärakennus on 1810-luvulta.

Herttoniemenkartano2008syksy

 

 

Strömsin kartano perustettiin 1793, päärakennus on vuodelta 1794. Ulkoasu on saanut nykyisen muotonsa vuonna 1910. Osoite Untuvaisentie 10.   

Strömsin kartanoweb

 

 

Itä-Helsingin musiikkiopisto toimii entisen E-instituutin tiloissa (linkki opiston sivuille). Osoite Kreijarinkuja 4 / Untuvaisentie 10. 

IHMO web

 

 

Marjaniemen siirtolapuutarhan rakentaminen alkoi heti sotien jälkeen vuonna 1945. Yhdistys perustettiin vuonna 1946. Osoite Virvakuja 6/Tulisuontie 6-10.  

marjis web

 

 

Lisää rakennuksista

Roihuvuoren rakentamistapaohjeet / Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ja rakennusvalvontavirasto, 2003.
- kaupunkisuunnitteluviraston laatima ohjeistus, jossa tarkastellaan alueen historiaa, rakennuskantaa ja annetaan suosituksia talojen kunnostamiseen ja uudisrakentamiseen. Roihuvuoren kirjastossa löytyy ohjeesta yksi lainakappale. Painos loppunut.